Vijf tips bij keuze voor Internet of Things netwerk

Bron: infosecurity.nl

Ook in Nederland zijn de IoT-toepassingen in steeds meer bedrijven terug te vinden. Veruit het grootste deel bevindt zich in sectoren als de land- en tuinbouw, transport en logistiek, industrie en infrastructuur. Hier wordt in hoog tempo gewerkt aan de uitrol van slimme sensoren en controlemechanismen, bedoeld om real-time inzicht te krijgen in de bedrijfsactiviteiten en middelen, en om de operationele efficiëntie te vergroten.

IoT-netwerken

Er zijn in Nederland inmiddels diverse IoT-netwerken op de markt. Traditionele draadloze netwerken zijn minder geschikt voor IoT. Ze zijn duur en gebruiken veel stroom en data. Dat is niet handig als er de komende jaren duizenden draadloze apparaten aan het internet verbonden gaan worden. Waar moet je op letten bij de keus voor een geschikt IoT-netwerk?

1. Hardware en connectiviteit
Worden de devices en chipsets van een IoT-technologie door meerdere fabrikanten geleverd? Is de hardware betaalbaar? Hoe ziet het prijsmodel voor connectiviteit eruit? En hoe zijn zaken als roaming geregeld? Connectiviteit is een vitaal onderdeel van elke IoT oplossing. Dit faciliteert de communicatie naar uw apparaat, de communicatie tussen de apparaten en de communicatie naar de server.

2. Vereiste bandbreedte
De inzetgebieden van IoT zijn uiterst breed. Is het een toepassing die om een hoge databandbreedte vraagt, zoals een webcam, of is een lage bandbreedte voldoende, bijvoorbeeld om regelmatig een temperatuur of gps-locatie te kunnen uitlezen? Het is belangrijk om de juiste technologie voor het juiste doel te kiezen.

3. Stroomverbruik en plaatsing
Hebben de IoT-devices bijvoorbeeld externe stroomvoorziening nodig, of kan er met batterijen gewerkt worden. Moet er een stroomaansluiting gemaakt worden voor een IoT-apparaat maken in bijvoorbeeld een abri of lantarenpaal? Op volstaat een batterij die maanden tot jaren mee gaat? Dat is van grote invloed op de kostprijs voor de ingebruikname en het onderhoud van IoT-apparatuur.

4. Hardware- en Netwerkinteroperabiliteit
Biedt het gekozen netwerk ook ondersteuning van andere chipsets? Is er interoperabiliteit met andere IoT-technologie? Sommige netwerken bieden geen ondersteuning van hardware van andere IoT-fabrikanten, terwijl andere juist wel brede ondersteuning bieden voor chipsets van diverse bedrijven. Dat kan op termijn van belang zijn voor bepaalde bedrijfsprocessen en dus op strategische keuzes die gemaakt moeten worden.

5. Veiligheid staat voorop
Natuurlijk is security een belangrijke overweging bij het implementeren van een IoT-strategie. Naarmate er steeds meer IoT-devices zijn verbonden met een bedrijfsnetwerk groeit het risico dat ze een doelwit worden voor hackers. Naast een veilig communicatieprotocol en netwerksecurity, kan de communicatiestroom met de devices ook voor meer veiligheid zorgen. Onze M2M-connectiviteitsdienst hanteert altijd de hoogste eisen voor informatiebeveiliging.

Heeft u vragen over de mogelijkheden van IoT-toepassingen binnen uw organisatie?
Neem voor advies en/of meer informatie contact met ons op.

Chris Bosse   René Broxterman
Chris Bosse
+316 129 776 95
chris.bosse@m2mservices.nl
   René Broxterman
+316 303 066 60
rene.broxterman@m2mservices.nl