“If you do not digitise, in 10 years you will not be able to be competitive”

Rami Avidan - Tele2 GroupEnkele honderden aanwezigen hadden zich verzameld op de tribunes van het stadion en in de business lounge, waar diverse partners van Tele2 zich aan de bezoekers presenteerden. Gepassioneerd spreker deze ochtend was Rami Avidan, managing director M2M/IoT van de Tele2 Group. Op enthousiaste wijze neemt Rami iedereen die het maar horen wil mee in de mogelijkheden en toepassingen van M2M/IoT. Enthousiast, gepassioneerd, maar zeker ook met een zeer serieuze boodschap.

“Sooner or later IoT will affect your business. Internet of Things is about enabling automated, informed, real-time decision making. It is a strategic decision. You have to know what to do,” aldus Rami Avidan. Om daar nadrukkelijk aan toe te voegen: “If you do not digitise, in 10 years you will not be able to be competitive.”

IoT is een strategische keuze

Veel organisaties hebben moeite met het bedenken en implementeren van IoT-oplossingen. Belangrijkste reden is een gebrek aan strategie. Organisaties moeten zich er bewust van zijn dat het “Internet of Things is here to stay!” Consumenten en zakelijke klanten zullen steeds meer IoT-diensten en -producten gaan afnemen. Gaat een organisatie niet mee in deze ontwikkeling dan verlies je op termijn de aansluiting met de marktvraag.

"Vaak is de waarde van IoT voor de business (nog) niet zichtbaar. De weg naar IoT is een lange en complexe route", sprak Nicola Villa van IBM. "We moeten ons realiseren dat IoT het businessmodel compleet verandert. Echter de modellen en use cases zijn nu vaak nog te onduidelijk."

Inspelen op kansen

Tele2 profileert zich de laatste jaren als connectivity- en serviceprovider voor het Internet of Things. Samen met partijen als IBM, Microsoft en CSL richt Tele2 zich op het helpen van organisaties IoT-toepassingen te implementeren en businessmodellen te ontwikkelen.

Om zijn IoT-strategie verder kracht bij te zetten kocht Tele2 vorige maand het Zweedse bedrijf Kombridge (zie ook: Tele2 breidt IoT-portfolio uit). Daarmee haalt Tele2 alle benodigde kennis, producten en diensten in huis op het gebied van security, connected device management en applicatiemanagement.

Belangrijke rol voor partners

Tele2 werkt binnen deze markt samen met partners. Daarbij wordt gekozen voor een horizontale benadering aangezien IoT ‘werkt’ binnen welke sector dan ook. M2M Services is één van deze partners. Samen met Tele2 zorgt M2M Services voor optimale en betrouwbare connectiviteit ten gunste van 'end-to-end' oplossingen die het best aansluiten bij de M2M/IoT behoeften van de eindklant.

“Wij zoeken graag de samenwerking met business partners, zoals Tele2. Samen bekijken hoe we de klant het best kunnen helpen. Daarbij moet je buiten je comfortzone kunnen en durven denken, want de oplossing waar het om gaat, bestaat in deze markt vaak nog helemaal niet.” Aldus Hans Olsthoorn, directeur van M2M Services.

De Europese markt voor IoT zal in 2025 zo'n 80 miljard euro bedragen. IoT verandert de manier waarop wij leven en alle sectoren zullen de gevolgen van de digitalisering ondervinden. Samen met haar partners heeft Tele2 een zeer sterke footprint in connectivity en wil Tele2 inspelen op de kansen en mogelijkheden die IoT biedt.

Bekijk hieronder een korte impressie van het IoT Talks event in Utrecht.