"Denk in termen van automatische mensjes"

Begin ik direct om u een beetje gerust te stellen. Uw pc’s, telefoons, tablets en andere zaken zijn ook gewoon ‘Things’ die aan het Internet gekoppeld zijn. Die spannende, ingewikkelde belofte die echter met ‘The Internet of Things’ wordt bedoeld, gaat alleen een stapje verder. Doordat het sensoren betreft en van, anders ‘domme’ devices, apparatuur en processen ineens iets ‘smarts’ maakt.

Het lastige daarbij is dat het nu nog om een ontwikkeling gaat die met name beheerd wordt door techneuten en nerds. Die kun je met een gerust hart toevertrouwen om er iets heel ingewikkelds van te maken. En dat doen ze dan ook. En daarmee komen we dan weer terug bij mijn eerste opmerkingen. U bent niet voor niets zo aan het falen als innovatieve manager en bestuurder. Want IoT lijkt nogal een ding. Ga ik u weer geruststellen (ja, graag gedaan): dat is het helemaal niet.

Meten en regelen

Even een simpel voorbeeld: u vraagt aan één van uw medewerkers wat de temperatuur is in de vergaderruimte die u straks met externe bezoekers gaat gebruiken. En of hij de temperatuur bij te hoog of te laag even bij te stellen. Want u ontvangt uw gasten graag comfortabel. Als dat nou wat vaker gebeurt, is het veel handiger om daar een sensor op te hangen. Die meet die temperatuur constant en stelt deze volgens uw wensen bij. Eenvoudig toch?

En als je dat nou wat groter voorstelt in een productie omgeving waar op verschillende plaatsen verschillende temperaturen van belang zijn, dan lijkt het al iets complexer maar is nog steeds even eenvoudig: meten en regelen! ‘Automatische mensjes’ Mijn boodschap aan u is al even eenvoudig: alles waar u in uw bedrijf om output vraagt of waar u processen wilt regelen, is te automatiseren. Denk in de trant van ‘kan ik er een automatisch mensje neerzetten dat mij een paar tientjes per maand kost’. En ik draag dit mensje dan op om ‘dat en dat’ constant bij te houden en als er ‘dat en dat’ gebeurt om dan ‘dat en dat’ te doen.;-p:

Een leuke, nuttige en professionele gedachte die, bij het neerzetten van die ‘automatische mensjes’, er voor zorgt dat u ineens ‘IoT’ in uw bedrijf aan het implementeren bent. Met alle voordelen van dien. Wellicht met als grootste voordeel dat u ineens geen falende manager meer bent.

Deze column is eerder geplaatst op de website van IoT Journaal (www.IoTJournaal.nl)

Rex Vermeulen is directeur van Mantor Business Partners. Hij heeft zich persoonlijk gespecialiseerd in business-to-business marketing voor de telecommunicatie- en ICT- branche.